Knabstrup Station

Hvis du ikke vil køre efter et bestemt dansk strækningsforbillede, kan det være lidt svært, at vælge en station ud fra fri fantasi. For at hjælpe tankerne lidt på vej, vil jeg her foreslå Knabstrup station, som inspiration.

Knabstrup har en passende størrelse og er spændende i og med stationen igennem mange år havde et ca. 2,5 km. langt sidespor til Knapstrup Teglværk, også kaldet keramikværket. Knabstrup ligger på DSB strækningen mellem Holbæk og Kalundborg på Nordvestbanen. Nordvestbanen er her enkeltsporet.


Figur 1. Udsnit af Nordvestbanen. © Webmaster 2003.

Stationen havde tidligere et godsspor på samme side som stationsbygningen, krydsningspor og to godsspor over for perronen. Teglværkssporet med henstillingsspor udgik fra de sydlige godsspor.

Dette kan, hvis pladsen kræver det, forenkles således, at alle godsspor lægges over for stationen og de kan evt. begrænse til to, hvor det ene har enderampe og teglværkssporet udgår fra det andet.

Sporet til teglværket eksisterede fra 1906 til 1960. Hvornår sporet er optaget vides pt. ikke. Godssporene og stationbygningen i Knabstrup er i øvrigt også forsvundet.